Tuesday, April 17, 2012

Lift parking

Pernah tengok parking kereta guna lift?
Haa... hari ni terserlah kejakunan aku. Aku pergi bangunan GM kat Chow Kit. Biasalah, jalan sekitar Lorong Haji Taib tu sentiasa pack. Parking tepi jalan memang full. Nak parking sebarang, takut kena saman. Akhirnya aku pusing ikut jalan Raja Laut masuk ke arah bangunan GM, untuk parking dalam bangunan GM. Sampai dekat tepi bangunan tu, pak guard lambai suruh masuk ke kawasan yang ada bolard kuning hitam, mungkin tempat loading bay, sangka ku.

Wah, bagus kataku pada isteri. spevial hari ni, pak guard bagi kita parking tempat istimewa. Ini kunjungan kali pertama kami ke sini. Tapi cuak juga, tak kan tak ada tiket parking. So aku turun tanya pak guard tu. Bang, tak amik tiket ke?

Eii.. abang kena tunggu situ sampai lift terbuka, kemudian masuk dalam lift.

Owhs....

 

 Setelah lift terbuka, ada sebuah kereta dalam tu. Dia gerak ke depan, aku masuk dalam

Kami kena tunggu hingga dua2 pintu tertutup. Ada arahan2 supaya tarik hand break dan sebagainya. Bila pintu tertutup, diammmm je. Aik, tak naik2 lagi ke? tanya aku pada isteri. Entah.. jawabnya yg memang aku dah duga sebab kami sama2 jakun hehehe.
 Aku toleh ke luar, nampak floor indicator tengah laju bergerak - level 4, 5 6 dan akhirnya level 8 lift berhenti. Wah... tak terasa pun lift bergerak.
Keluar lift baru jumpa tempat ambik tiket. Masa nak turun pun sama prosesnya, bayar ikut mesin pakai masukkan duit aje. Briliant sungguh orang yang cipta teknik ni. Jimat tenaga kerja, sesuai untuk bangunan di tempat yg congested begini. duit parking pun tak short.

Cuma, apa halnya kalau berlaku kecemasan seperti kebakaran? Kereta nak ke tempat parking di tingkat 9 dan ke atas kena naik lift. kalau keecemasan, sah sah takleh guna lift. So, kereta kena tinggal kat atas lah. Tapi, kalau KL banjir, for sure selamat sebab parking tingkat atas.

Ada pro - con nya di sini, tapi overall, aku respect idea lift parking ni.

2 comments:

  1. jimat space.... tak perlu buat ramp up yg kena ade gradient tertentu......

    ReplyDelete